
:
- 1. Картопля
- 2. Огірки
- 3. Хліб
- 4. Рослинна олія
- 5. Соуси
- 6. Шоколад
- 7. Шоколадна і арахісова паста
- 8. Часник
- 9. Мед
- 10. Базилік
Більшість продуктів ми прибираємо в холодильник, щоб вони якомога довше залишалися свіжими. Але виявляється, деяким холоднеча лише на шкоду: одні продукти пліснявіють, інші — проростають, треті — втрачають презентабельний вигляд. Ми склали список з 10 продуктів, яким не місце в холодильнику!
- 1. Картопля
- 2. Огірки
- 3. Хліб
- 4. Рослинна олія
- 5. Соуси
- 6. Шоколад
- 7. Шоколадна і арахісова паста
- 8. Часник
- 9. Мед
- 10. Базилік
1. Картопля
Під впливом низьких температур картопляний крохмаль трансформується в цукор, тому підмороженому картопля знаходить солодкуватий присмак. При цьому рідина всередині картоплі розширюється і утворює кристали, які порушують клітинну структуру овоча. В результаті він стає м’яким і непридатним для їжі.
Як правильно?
Кращий варіант зберігання для картоплі — паперовий пакет і затемнене прохолодне місце. Саме паперовий пакет, а не целофановий, щоб був постійний доступ кисню і овоч довго не псувався.
2. Огірки
Городники знають, що огірки — овочі теплолюбні, то ж стосується і їх зберігання. При низьких температурах огірки стають пухкими, на них утворюються темні точки і слизькі плями — починається гнильний процес.
Джерело фото: pixabay.com
Як правильно?

Огірки, як і картопля, потрібно зберігати в сухому місці, з хорошою циркуляцією повітря і далеко від світла.
3. Хліб
Низька температура порушує структуру хліба, і він втрачає смакові якості, а через підвищеної вологості на ньому досить швидко утворюється пліснява.
Як правильно?
Хлеблучше зберігати в щільно закритій хлібниці з жменькою солі, яка буде перешкоджати появі цвілі.
4. Рослинна олія
При низькій температурі рослинне масло стає більш щільним, а деякі його компоненти осідають на дно білими пластівцями. При цьому воно втрачає свої корисні властивості.
Джерело фото: pixabay.com
Як правильно?
Оптимальна температура для зберігання рослинного масла — від +13 до +16 градусів. Тримати його варто подалі від сонячних променів.
5. Соуси
На етикетці готових соусів потрібно читати, з чого вони зроблені. Якщо вони на маслі або оцті, то холодильник їм ні до чого. Наприклад, в кетчупу є оцет, а ще багато консервантів.
Як правильно?
Соуси на оцтової і масляній основі можна зберігати на столі при кімнатній температурі. А ось якщо основа соусу — майонез або йогурт, то зберігайте в холодильнику.
6. Шоколад
Холод для шоколаду так само згубний, як і високі температури. При тривалому зберіганні в холодильнику масло какао, що міститься в шоколадній плитці, кристалізується і виступає на поверхню, в результаті чого на продукті з’являється білий наліт. Звичайно, шоколад не пропаде, але презентабельний вигляд втратить точно.
Джерело фото: pixabay.com
Як правильно?
Шоколаду комфортно в темному і прохолодному місці, щоб він не почав танути.
7. Шоколадна і арахісова паста
Сховавши шоколадну або арахісову пасту в холодильник, єдине, чого ви досягнете, — її стане складно намазувати.
Джерело фото: pixabay.com
Як правильно?
Пасти можна зберігати в шафі при кімнатній температурі, якщо інше не зазначено на упаковці.
8. Часник
Зберігання часнику в холодильнику сприяє його проростання. Є висока ймовірність того, що він запліснявіє і розм’якшиться. При цьому зовнішній вигляд часнику не сильно зміниться, і правда розкриється тільки під час його розрізання.
Джерело фото: pixabay.com
Як правильно?
Для часнику є перевірений метод зберігання — повісити в сітці або капроновому панчосі, як робили наші мами і бабусі.
9. Мед
При зберіганні в холодильнику мед набагато швидше закрісталлізуется і затвердіє — іншого ефекту від низької температури немає. А при правильному зберіганні його термін придатності практично не обмежений.
Джерело фото: pixabay.com
Як правильно?
Найкраще зберігати мед при температурі від 5 до 20 градусів тепла, в скляній банці з щільно закритою кришкою.
10. Базилік
Ця запашна зелень здатна не тільки поширювати свій аромат, але і вбирати ВСЕ запахи в холодильнику.
Джерело фото: pixabay.com
Як правильно?
Зберігати базилік потрібно при кімнатній температурі. А ще він чудово буде себе почувати, якщо поставити його в склянку з водою, як букет!