Якими способами можна стимулювати травлення?

:

Здоров’я людини залежить не тільки від його раціону, але і від того, наскільки повноцінно організм засвоює їжу. Недостатня робота шлунка або кишечника не дозволяє отримувати всі цінні речовини з їжі. Ви можете ідеально збалансувати раціон, але не отримати очікуваних результатів. Знижена енергія, поганий настрій, випадання волосся і тьмяна шкіра — все це може бути результатом неповноцінну роботу шлунково-кишкового тракту. Які причини поганого травлення, і що робити, щоб його поліпшити?

 

Про причини

Якщо не брати до уваги генетичну схильність, то найбільш поширеними причинами поганого травлення сучасні гастроентерологи вважають нездоровий спосіб життя, наявність шкідливих звичок і вживання лікарських препаратів. Кожен з цих аспектів піддається корекції, якщо людина прийме рішення поліпшити травлення і не терпіти дискомфорт.

Крім цього, існують порушення харчової поведінки, які можуть бути як індивідуальними, так культурно-нормативними. Особливо негативно позначається на роботі кишечника великі порції калорійної їжі, з’їдені в один присід. Часто вони недостатньо пережована і не до кінця опрацьовані шлунковим соком. Дробове харчування, якщо воно побудовано на неправильних принципах, теж не панацея від кишкових проблем. Наприклад, популярні зараз високобілкові дієти сприяють виробленню великої кількості аміаку, що затримує дефекацію, а недолік харчових волокон тільки підсилює негативний ефект.

Особливе місце серед причин, що погіршують травлення займає смажена їжа (переважно тваринного походження). Недарма більшість дієтологів рекомендують відмовитися від такого способу термічної обробки, оскільки така їжа додатково просочується жиром з канцерогенними речовинами. Печія — це самий безневинний ефект від смаженого, куди страшніше запалення і пухлини на стінках кишечника.

Алкоголь і погане травлення — тема не зовсім однозначна. Невеликі дози якісних напоїв на кшталт вина можуть сприяти засвоєнню їжі. Але сама по собі традиція, прийнята в нашій кулінарній культурі, споживати «все що горить» з майонезним салатами і важкими м’ясними стравами, тільки шкодить кишковому тракту.

Дим тютюну порушує природну секрецію шлункового соку. У завзятих курців часто трапляються запори, від яких знижується настрій і загальний життєвий тонус. Нерідко разом з цією звичкою приходить підвищена кислотність і пов’язана з нею тяга до жирної і солодкої їжі. Та й сам склад сучасних сигарет з максимумом ароматизаторів і присадок шкідливий за визначенням.

Малорухливий спосіб життя — ще одна важлива причина поганого травлення. Навіть якщо харчування більш-менш збалансовано (що трапляється рідко), все одно активності гладкої мускулатури кишкових стінок недостатньо для нормальної функціональності. Нерідко до цього додається і психологічний фактор — пригнічений стан, апатія, прагнення лежати або нерухомо сидіти. Виходить якесь замкнуте психосоматичний коло, в якому вже не розібрати першопричину патологічного стану. Але без кардинальних реформ раціону точно не обійтися.

Гормональні зміни також впливають на травний тракт, особливо це характерно для жінок. Виношування і годування, менструація, скачки гормонів при менопаузі — все це негативно впливає на тонус кишкової мускулатури і навіть на мікрофлору. Щоб уникнути появи хронічних захворювань на цьому грунті, потрібно стежити за рівнем естрогену.

Як ми можемо собі допомогти?

Якщо ваш шлунково-кишкового тракту повільно перетравлює їжу, це відбивається не тільки на зовнішності і самопочутті, а й може спровокувати появу зайвої ваги. До цього призводить уповільнення перистальтики і запори, а також накопичення зайвої рідини. Якими способами можна стимулювати травлення?

Оптимізація раціону і режиму харчування

Погане травлення, що супроводжується печією, здуттям і вагою — найчастіше результат вживання «швидкої» їжі (і в швидкому темпі). Щоб виправити ситуацію, постарайтеся їсти просту, бажано свежеприготовленную їжу. Ваш пріоритет — більше клітковини, складних вуглеводів, корисного білка. Цукор, майонез, готові солодощі, мариновану, копчену, солону їжу вживайте в мінімальних кількостях.

Якими способами можна стимулювати травлення? бути як індивідуальними, так

Вода — якої за заповітами сучасної дієтології потрібно пити близько двох літрів щодня — розбавляє шлунковий секрет, і «недорасщепленних» їжа відправляється в кишечник, звідки виводиться з працею. Саме тому пити рідини (воду, соки, чай) стоїть за 40 хвилин до їди або через хоча б годину.

Поглинайте їжу повільно. Якщо в цифрах, то кожну порцію потрібно пережовувати приблизно 40 раз, а час обіду або вечері «розтягувати» не менше чим на 20 хвилин. Добре подрібнена і ферментована слиною їжа краще перетравлюється в шлунково-кишковому тракті. Не переїдайте вечорами і залишайте організму час на засвоєння їжі. Фруктовий або овочевий салат можна з’їсти за годину до сну, а ось м’ясо або каша вимагають від двох до чотирьох годин вашої активності після вечері.

Корисні для травлення продукти

Травні процеси можна ефективно стимулювати за допомогою медичних препаратів, але робити це краще за рекомендацією гастроентеролога, щоб не отримати синдром «ледачого кишечника» (коли всю роботу по переварюванню їжі виконують синтетичні речовини). Набагато корисніше ввести в свій раціон продукти з аналогічними функціями.

Буряк. «Кращий друг» всіх, хто страждає уповільненим травленням і тим більше запорами. Клітковина в цьому коренеплоді механічно стимулює перистальтику і сприяє виробництву нових ферментів. Відварюйте овоч і вживайте з рослинним маслом і часником, або в сирому вигляді змішуйте з тертою морквою і яблуком. Кращий час для вживання буряка — ранок або вечір.

чорнослив. Ефективне натуральне проносне. Замочіть сушені сливи у воді, вживайте на десерт після вечері або додавайте в ранкову вівсянку.

сочевиця. Бобові — це не тільки білок і складні вуглеводи, а й вітаміни групи В, показання при лікуванні багатьох проблем з травленням. Одна порція сочевиці в тиждень допоможе швидко відновити шлунково-кишкового тракту.

Рис. Рис допоможе в тому випадку, якщо погане травлення пов’язане з частою діареєю. Відварений рис обволікає стінки кишечника, має легкий закріплює ефектом, допомагає виводити шкідливі «накопичення» і зайву воду, містить ударну Доху корисних елементів, чим покращує обмін речовин.

зелені овочі. Наприклад, шпинат — лідер за вмістом нерозчинної клітковини, яка швидко очистить організм. Деякі фахівці рекомендують з тією ж метою вживати листя буряка або ріпи. Але не варто недооцінювати і цілком традиційні овочі — зелений перець, брокколі, цвітну і білокачанну капусту, селеру, цукіні, спаржу.

Корисні добавки. При поганому травленні візьміть за правило перекушувати склянкою натурального йогурту зі столовою ложкою пшеничних висівок. Ви отримаєте хорошу дозу клітковини, яка запускає кишкову моторику і звільняє стінки кишечника від неперероблених раніше залишків їжі. При цьому пийте більше води!

Другий варіант — приготуйте коктейль зі склянки кефіру і маленької ложки лляного насіння. Це корисні бактерії, вітаміни і масла, які полегшують проходження їжі по шлунковому тракті і покращують функцію жовчного міхура.

Фахівці запевняють, що дотримуючись перераховані вище правила, можна нормалізувати травлення протягом двох-трьох тижнів. А разом з цим покращиться зовнішність і з’явиться нова енергія!

About the author

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *