Що таке лізин і чим він корисний для здоров’я?

Що таке лізин і чим він корисний для здоров'я? Лізин входить до складу більшості

:

Серед сотень різноманітних органічних речовин є сполуки, які не здатні самостійно вироблятися в організмі людини. До цієї категорії відносяться і незамінні амінокислоти. Яскравий представник структурних елементів білка, якими вони є, — амінокислота лізин. У неї є чимало переваг, а в деяких випадках даної речовини просто немає рівних.

Що він собою являє?

Лізин входить до складу більшості протеїнів. Ця аліфатична амінокислота синтезується бактеріями і рослинними організмами, які використовують в якості вихідної сировини аспартат, в той час, як тварини і люди повинні в обов’язковому порядку отримувати її з їжею.

Відкриття лізину відбулося в 1889 році. Амінокислота лізин була виділена з сироваткового білка німецьким дантистом Генріхом Дрешелом. Цей вчений присвятив дослідженню зазначеного з’єднання три роки, після чого визначив структуру білкового елемента і записав його хімічну формулу. В середині минулого століття американські фахівці створили гідрохлорид лізину, а в 70-х роках все того ж XX-го століття амінокислота знайшла застосування в якості білкової добавки для збагачення кормів, призначених для тварин. Тоді ж на неї звернули увагу бодібілдери, почавши використовувати з’єднання для нарощування м’язової маси. Хімічна формула амінокислоти: C6H14N2O2. Альтернативне назва білкового елемента: 2,6-діаміногексановая кислота.

Користь лізину для організму

Говорячи про позитивний вплив лізину на організм людини, мають на увазі L-ізомер даного органічної сполуки. Тому в різних літературних джерелах так часто зустрічається саме цей варіант назви незамінної амінокислоти.

Основоположним корисним властивістю лізину слід назвати його здатність зміцнювати імунітет. Результатом такої важливої ​​діяльності лізину є ослаблення алергії і противірусний ефект. Зокрема, дана речовина чудово бореться з вірусом герпесу. Якщо почати приймати незамінну амінокислоту у вигляді харчової біодобавки при перших же ознаках захворювання, можна дуже швидко загасити вогнище інфекції — буквально протягом доби. У разі ж прийому L-лізину курсом протягом 3-6 місяців 1 раз в рік реально і зовсім забути про герпетичних висипаннях і характерному оніміння на шкірі та слизовій. Другий важливий напрямок, в якому проявляється користь лізину, — це синтез колагену і еластину в шкірі і м’язової тканини. Завдяки зазначеним білкам тілесні покриви розгладжуються, стають більш еластичними і пружними, а м’язи в короткі терміни збільшуються в обсязі. Крім того, амінокислота благотворно впливає на хрящову тканину суглобів і забезпечує краще засвоєння кальцію з надходить в шлунково-кишковий тракт їжі. Це не може не сприяти нормалізації стану і функціонування опорно-рухового апарату, а також хребта.

Що таке лізин і чим він корисний для здоров'я? єднання сприяє ослабленню кісткової

Лізин успішно справляється з різного роду бактеріальними інфекціями. Він усуває симптоми ангіни, стоматиту, гінгівіту. Амінокислоту слід приймати людям, що страждають неврозами, депресією, безсонням і мігренню, оскільки органічна речовина покращує стан нервової системи.

Корисний лізин для діабетиків, так як знижує рівень в крові глюкози. Нормалізує вона і зміст в організмі «поганого» холестерину, через що білковий компонент необхідно приймати для зниження ризику розвитку атеросклерозу, інсульту, інфаркту міокарда і навіть з метою зменшення зайвої ваги. На фігуру він робить свій вплив завдяки ще й тому, що розщеплює жири з виділенням великої кількості енергії і створення всередині тіла анаболической середовища.

Діти не менше дорослих людей потребують лизине, адже ця амінокислота сприяє повноцінному росту і розвитку незрілого організму. Більш того, при нестачі лізину дитина може просто перестати рости.

До особливостей органічної сполуки відносяться також угамування болю, зменшення запалення і полегшення стенокардії. Щоб воно гарантовано усунуло напад серцевої хвороби, рекомендується поєднувати прийом лізину з таким аскорбінової кислоти. До речі, цей же рецепт актуальний і для бажаючих надовго зберегти фізичну молодість, тому як білок колаген виробляється набагато краще під впливом згаданого вище дуету.

Лізин покращує пам’ять, зупиняє випадання волосся, робить локони гущі. Він уповільнює розвиток катаракти, здійснює боротьбу з анемією і синдромом хронічної втоми. Білкове з’єднання знижує негативний вплив на організм стресу, підвищує тонус м’язів і всього тіла, прискорює зрощення кісток при переломах, приводить в норму ліпідний обмін. Регулярне вживання в їжу продуктів, багатих на лізин, допомагає зберегти душевну рівновагу і відмінний настрій, а також підтримати здоров’я кишечника.

Надлишок і недолік

Лізин для виконання всіх перерахованих функцій повинен надходити в організм людини в певній кількості. Вирахувати індивідуальну добову дозу цієї речовини неважко: досить врахувати, що на 1 кг маси тіла дорослої людини потрібно близько 23 мг лізину. Для маленької дитини даний показник збільшується до 170 мг.

Недотримання цієї рекомендації призводить до нестачі або навпаки, надлишку лізину в організмі.

Брак з’єднання сприяє ослабленню кісткової тканини, на тлі чого можуть часто виникати переломи кінцівок і навіть здатний розвинутися остеопороз. Людина відчуває неприємне відчуття нудоти, стає жертвою загострення вірусу герпесу, в тому числі генітального. Білки очей покриваються дрібної, але дуже помітною сіточкою кровоносних капілярів. Недолік лізину нерідко призводить до депресії, підвищеної тривожності і головних болів.

Надлишок лізину можливий лише в результаті прийому даного білкового речовини в формі біодобавки, і то, тільки при одночасному дотриманні жорстких дієт для схуднення, розумової перевтоми і нервового перенапруження. Але взагалі-то надлишок лізину — випадок надзвичайний, тому що лізин відмінно засвоюється, а його надлишки виводяться з організму разом з рідкими продуктами переробки. До речі, для поліпшення засвоєння речовини необхідно споживати його разом з вітамінами С, А і В1, биофлавоноидами і мікроелементом залізом.

Побічних ефектів від прийому білкового з’єднання у вигляді біодобавки практично не буває. Але у деяких осіб лізин може викликати біль в животі і пронос. Крім усього іншого, дуже небажано приймати дана речовина спільно з антибіотиками і високими дозами кальцію. Перше загрожує появою нудоти і діареї, друге — розвитком гіперкальціємії.

де міститься?

Якщо ви не хочете мати проблем з нестачею амінокислоти у власному організмі, включіть в свій щоденний раціон якомога більше продуктів, що містять лізин. Як і всі незамінні амінокислоти, L-лізин міститься в достатній кількості в багатьох продуктах з тваринними білками в складі. У яких же продуктах лізину міститься найбільше? Це такі продукти: сир пармезан (3306 мг), баранина і яловичина (3582 мг), м’ясо індички і курятина (3110 мг), свинина (2757 мг), креветки (2172 мг), курячі яйця (912 мг), тунець (2590 мг). Поменше лізину виявлено в коров’ячому молоці, сирі, бринзі, атлантичної тріски. З рослинних джерел лізину найкращими вважаються соя (2634 мг), гарбузове насіння (1386 мг), боби (668 мг). З метою отримання лізину частіше балуйте себе різними видами квасолі, йогуртом, кефіром, горіхами (особливо мигдальним і кешью), фруктами (бананами, абрикосами, грушами, яблуками, папайей), овочами і зеленню (кольоровий і листової капустою, салатом, шпинатом, селерою , петрушкою). Природа наділила лізину і злаки, проте обробка даних джерел білкового з’єднання позбавляє зерно запасів цього чудодійного компонента.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code