Скільки соку потрібно пити в день

Скільки соку потрібно пити в день містить корисні біологічно активні

20 березня 2016

Вуглеводи, в тому числі цукру — один з джерел енергії для нашого організму. Потреба у вуглеводах визначається станом здоров’я людини, його фізичною активністю і психофізіологічними особливостями. В ході процесів, що відбуваються в організмі, всі види вуглеводів, за винятком харчових волокон, перетворюються в глюкозу. Вона забезпечує життєдіяльність клітин тканин і органів людини, особливо мозку, серця і м’язів. Для нормального функціонування організму дорослої людини щодня необхідно від 4 до 8 г вуглеводів на 1 кг маси тіла. Дотримуючись стандартного рекомендованого раціону (2500 ккал), ми отримуємо близько 140 г цукрів в день. У ці цукру входить 80 г природних цукрів, що надходять з молоком, фруктам, овочами, соком, бобовими, і 60 г доданого цукру (як правило, з хлібобулочних і кондитерських виробів), причому калорії, отримані з останніх, не повинні перевищувати 10% від загальної добової калорійності.

В процесі віджиму фруктів і овочів містяться в них харчові та біологічно активні речовини переходять в соки. Численними науковими даними підтверджено, що сучасні технології промислового виробництва соків забезпечують збереження всіх властивостей плодів, з яких вони виготовлені. Соки містять природні цукру — фруктозу, сахарозу і глюкозу, які також переходять в соки з фруктів і овочів. Набір і співвідношення цукрів в кожному виді фрукта або овоча свій. При переробці плодів в соки співвідношення і загальна кількість природних цукрів залишається практично незмінним. Наприклад, в 100 г яблук може міститися від 8 до 13 г цукрів. При промисловій переробці ці показники усереднюються, і в 100 грамах яблучного соку міститься 10-11 г цукрів, причому це ті ж цукру, які містилися в свіжому фрукті.

«Фруктові і овочеві соки — джерело вітамінів, мінералів та інших біологічно активних речовин, — каже Наталя ІВАНОВА, президент Російського союзу виробників соків. — Якщо ви обмежите вживання соків заради зниження надходження цукрів, то більшою мірою знизите надходження біологічно активних речовин, які містяться в соках, наблизивши себе до категорії «прихованих голодуючих», тобто людей, які не отримують з їжею необхідний набір і кількість вітамінів, мінералів та інших біологічно активних речовин (за оцінкою Інституту харчування РАМН, дефіцит вітамінів спостерігається більш чим у половини росіян) »

Скільки соку потрібно пити в день рекомендує вживати

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує вживати не менше 150 мл соків в день, а МОЗ Росії — не менше 100 мл для адекватного надходження харчових і біологічно активних речовин з раціоном харчування. При цьому споживання сокової продукції в Росії становить не більше 20 л на людину на рік або близько 50 мл в день (з них 15 мл соку). В цілому, аналіз реальної ситуації в Росії показує, що населення нашої країни споживає фруктів і овочів (в тому числі соків) в 1,5 рази менше рекомендованого кількості, при цьому споживання цукру (в тому числі з кондитерських виробів) вище рекомендованого в 1, 5 рази.

«Намагайтеся випивати 100-300 мл соку в день, — радить Наталя ФАДЄЄВА, к.м.н., лікар дієтолог-ендокринолог, експерт по зниженню ваги і лікування ожиріння. — І пам’ятайте: сік — це рідкий харчовий продукт і важливий елемент здорового харчування, який є джерелом енергії, вітамінів, мікро- і макронутриентов, харчових рослинних волокон, органічних кислот і містить корисні біологічно активні харчові речовини ».

About the author

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *